Yarım gram altın üretimi devam etmeli
Bakanlığın yarım gram üretim kararına ilişkin şube açıklaması
ICA Lideri Atık:
“Yarım gram altın üretimine devam edilmeli”
Baskılı altın minimum 1 gram maksimum 100 gram olarak üretilecek.
Altın ithalatına ek mali yükümlülük getirildi
İSTANBUL – Yarım gram altının üretimi durduruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre rafinerilerin en az 1 gram baskılı altın üretmesi zorunlu hale getirildi. Daire yetkilileri ise yarım gram altın üretimine devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre baskılı altın minimum 1 gram, maksimum 100 gram olarak üretilecek. ‘Rafinerilerde Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge’de değişiklik yapan bakanlık, yarım gram altının üretimini durdurdu. Baskılı altın min. 1 gram, maksimum 100 gram; gümüşler en az 50 gram, en çok 500 gram; Platin ve paladyum, 2,5 gramlık bir taban yükü ve 250 gramlık bir maksimum yük ile üretilebilir.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan kesim temsilcileri kararı değerlendirdi. Temsilciler, yarım gram altının vatandaşlar tarafından yoğun talep gördüğünü belirterek, yarım gram altının üretimine devam edilmesi gerektiğini bildirdi.
“Yarım gram altın üretiminin devam etmesini destekliyoruz”
İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “Yarım gram altın üretiminin devam etmesini destekliyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 gram altı altın üretiminin durdurulacağını açıkladı. Bu durum piyasayı kontrol altına almak ve kayıtsızlığın önüne geçmek şeklinde şekilleniyor. Vatandaşlar altına talep gösteriyor. Çeyrek altın ve gram altın. Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte vatandaşlar yarım gram altını daha çok tercih etti. Yarı altını yeniden basmak için çalışacağız” dedi.
“Altın ithalatına kota getirilirse üretici ve ihracatçı zarar görebilir”
Altın ithalatına getirilen ek mali yükümlülükleri değerlendiren Atayık, “Kuyumcular, üreticiler ve ihracatçılar olarak altın ithalatına getirilen ek mali yükümlülükleri duyduk. Bu haberden sonra altının kilogram fiyatı dolar bazında 1000 dolar fark oldu. Altın ithalatına kota getirilirse üretici ve ihracatçı zarar görebilir.” .
Altın ithalatına ek mali yükümlülük
Öte yandan, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevherat ve mücevherat eserlerinin ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi. Buna göre; Altın, pırlantalı altın ve kıymetli madenlerle kaplama eserlere yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak. Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışındaki işlere ek mali sorumluluk uygulanacaktır. Ek mali yükümlülük, ithalatta gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden farklı olarak gümrük idareleri tarafından tahsil edilecektir. Karar, yayımını izleyen üçüncü gün yürürlüğe girecek.